Een kelder is, samen met de funderingen, de basis van een stabiel gebouw. Indien de keldermuren niet bestand zijn tegen de druk van het grondwater kan dit leiden tot vochtige keldermuren, schimmels en andere vochtproblemen die schade kunnen toebrengen aan de rest van het gebouw. Daarnaast is een kelder ook een nuttige opslagruimte waar u veel spullen en voedingswaren in kwijt kan. Het is dan ook zonde als u deze ruimte niet optimaal kan benutten. Kelderdichting biedt hier de juiste oplossing voor.
Wat is kelderdichting?
Traditionele kelderdichting wordt in vakjargon ook kelderbekuiping genoemd. Dit is het waterdicht maken van de keldermuren zodat deze droog blijven. Men vertrekt hier vanuit een waterdichte kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren.
Oorzaken en gevolgen van een vochtige kelder
Vochtproblemen ontstaan doordat de kelder niet volledig waterdicht is, meestal door een combinatie van een hoog grondwaterniveau met een lage vochtweerbaarheid van de keldervloer en -muren. Soms kan dit lokale oorzaken hebben, zoals fijne haarscheurtjes in de muren of de vloer van de kelder. In andere gevallen kunnen volledige oppervlakken beschadigd en verzwakt raken door een gebrek aan onderhoud.
De kelder kan last ondervinden van regeninslag of binnentredend grondwater, maar ook lekken kunnen een enorme ravage aanrichten waardoor de kelder steeds natter en weker wordt. Daarnaast kan ook condensatie de kop opsteken, wat tot gevolg heeft dat uw muren steeds vochtiger worden en op termijn ook de kans bieden aan andere vochtproblemen zoals schimmelvorming.
Wanneer kiezen voor kelderdichting?
Kelderdichting is een goed idee als men de kelder echt waterdicht wil maken en bijvoorbeeld wil gebruiken als bewoonbare ruimte. Het dichten van kelders is enkel effectief in geval van een ‘vochtige’ kelder en dus niet als er veel water in de kelder staat. Dan is kelderdrainage meer aangeraden.
Een kelder kan zowel aan de binnen- als buitenkant waterdicht gemaakt worden. Waterdichting van een bestaande woning wordt vaker toegepast aan de binnenzijde aangezien de buitenkant vaak niet meer toegankelijk is. Kelderdichting langs de buitenkant is enkel mogelijk bij nieuwbouw. Voor een effectief resultaat wordt meestal de volledige kelder (alle muren en volledige vloer) aangepakt.
Voordelen van kelderdichting
Door uw kelder te beschermen tegen vocht kan de kelderruimte opnieuw optimaal gebruikt worden als opslagruimte, speelruimte, relaxruimte, wijnkelder … Bijkomende voordelen zijn een verlaging van de energiefactuur, extra bescherming tegen ondergrondse waterdruk en het feit dat de stabiliteit van de woning niet meer in gevaar is.
Aangezien kelderdichting gepaard kan gaan met eens serieus kostenplaatje, reikt de overheid een aantal aantrekkelijke premies uit voor wie zijn kelder laat dichten. U kan de verschillende premies hier terugvinden. Kelderdichting uitgevoerd door een vochtexpert geeft garantie van (tientallen) jaren op een droge kelder.
Kelderdichting uitvoeren
Reynchemie beschikt over 3 methodes voor een effectieve kelderdichting: 1) het normale procedé voor kelderdichting, 2) indien er een te hoge druk op de muren wordt gezet en 3) indien er een te hoge concentratie aan zouten aanwezig is.
Neem zeker genoeg tijd om alle problemen te identificeren en te analyseren. Indien er sprake is van zouten die door gevel migreren en zoutuitbloeiingen vormen, dient dit probleem eerst opgelost te worden door middel van een zoutblokkerend middel: RC Sulfastop ZB of RC Nitrablock.
1) Normale kelderdichting
Indien u geen last heeft van te hoge druk (minder dan 1 bar), trillingen van een drukke baan of tram, barstvorming of een te hoge concentratie aan zouten (minder dan 100 mg/liter nitraten en 250mg/liter sulfaten), raden wij aan om de kelderdichting uit te voeren met waterdichte cementering RC 221.
RC 221 is een waterafstotende mortel voor ruwe oppervlakken en is bestemdom de waterdichtheid van beton en metselwerk binnen en buiten te verzekeren. Bijvoorbeeld voor vijvers, zwembaden, keldermuren, steunmuren …
Kelderdichting met waterdichte cementering RC 221
1) De ondergrond proper en structureel gezond maken met RC Decap 1 en RC Plug
2) Bevochtig de ondergrond
3) Breng een raap laag aan van RC 221 gemengd met RC Acryplast
4) Breng minstens 2 lagen RC 221 kruiselings aan met een truweel of spuitmachine
5) De mortel effenen met een regel en opwrijven/talocheren
RC Acryplast kan naast primer ook fungeren als verbeteraar van de mortel door het toe te voegen aan het cement. Voor exacte mengverhoudingen, consulteer de technische fiche.
2) Te hoge druk op de muren
Indien er te veel negatieve druk (meer dan 1 bar) op de muren wordt gezet of er te veel trillingen zijn door een drukke baan/trambedding/etc., raden wij aan om te werken met een soepele afdichtingsmortel RC MULTIFLEX 2M. Het product zal ervoor zorgen dat de muren opnieuw resistent worden tegen hoge waterdruk (tot 8 bar).
Kelderdichting met soepele afdichtingsmortel RC MULTIFLEX 2M
Volg dezelfde werkwijze als de techniek met waterdichte cementering, maar gebruik in plaats van RC 221 elastische afdichtingsmortel RC MULTIFLEX 2M. Het is ook mogelijk om te werken met een onderlaag RC 221 waarop RC MULTIFLEX 2M wordt geplaatst.
3) Te veel zouten in de muren
Indien er in de muren een te hoge concentratie aan zouten aanwezig is (meer dan 100 mg/liter nitraten en 250mg/liter sulfaten), raden wij aan om de muren te behandelen met een sanerende en zoutbufferende mortel, meer bepaald RC Sanisel. Deze lichte waterafstotende mortel zorgt ervoor dat zouten geen kans meer krijgen om door de muur te migreren en schade aan te brengen aan de ondergrondse ruimte.
Kelderdichting met een zoutbufferende mortel
Eerst de muren waterdicht maken met RC 221, 222 Lankofugeant of RC MULTIFLEX 2M naargelang de omstandigheden. Vervolgens RC Sanisel aanbrengen op een minimale dikte van 0,5 cm. De uiteindelijke dikte van deze zoutbufferende mortel moet 2 cm zijn. Om de muren nadien mooi glad uit te vlakken, gebruik een damp-open pleister zoals RC Calcoliss 300 of RC Intralime F.
Klik hier voor de volledige bestekomschrijving met RC Sanisel.
Expertise en gamma van Reynchemie
Kelderdichting is geen gemakkelijke klus. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden: de juiste producten en materialen kiezen, de juiste droogtijd respecteren, de correcte technieken toepassen … Hou er ook rekening mee dat elke situatie anders is en een specifieke aanpak vereist. Misschien is kelderafdichting zelfs helemaal niet de beste oplossing voor het vochtprobleem in jouw kelder. Zelfkelderdichting uitvoeren wordt daarom afgeraden.
Zeker zijn van een correcte diagnose en aanpak? Neem dan zeker contact op met één van onze technische adviseurs via onze contactpagina. Wij brengen u graag in contact met een gecertificeerde firma om uw kelder te dichten.