Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht kan een zeer nefaste invloed hebben op gebouwen indien niet tijdig opgelost. Ontdek in dit artikel alles over de oorzaken en gevolgen, het behandelen van opstijgend vocht en de producten die Reynchemie aanbiedt om uw muren opnieuw waterdicht te maken.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht of optrekkend vocht komt helaas vaker voor dan men denkt. Veel woningen hebben last van opstijgend vocht, soms zelfs zonder dit met het blote oog te zien. Eigenlijk is het niets anders dan vocht dat dat door materialen zoals steen of beton een weg naar boven vindt, naar hoger gelegen verdiepingen van een woning of bedrijfspand.

Oorzaken van opstijgend vocht

Er zijn 3 meest voorkomende oorzaken die aan de basis van opstijgend vocht liggen: 1) het ontbreken van een spouw in een muur, 2) aanwezigheid van zouten in de muur en 3) vocht dat optrekt vanuit de kelderruimte.

  1. Het ontbreken van een spouw in de muur zorgt ervoor dat vocht van buiten naar binnen kan doorslaan en zorgt ook voor een verminderde isolatiewaarde. Dit komt veelal voor bij de wat oudere woningen, deze bestaan vaak uit massieve muren, zonder de aanwezigheid van een spouw.
  1. De aanwezigheid van hygroscopische zouten in de muur heeft tot gevolg dat de muur continu vocht blijft aantrekken. Deze zouten zijn afkomstig van de bodem, meststoffen, strooizout en trekken vocht aan. Dit kan grondvocht zijn, regen- en sijpelwater maar ook condens van binnenuit.
  1. Een kelder of andere ondergrondse ruimte is door de ligging van natura gevoelig aan vochtproblemen. Het vocht kan hierdoor en op verschillende manieren uw binnendringen: als insijpelend grondwater, sijpelwater na hevige regenval of via condensatie.  

Gevolgen van opstijgend vocht

Opstijgend vocht leidt tot verschillende problemen. Hierbij denkt men eerst aan (op het eerste zicht) onschuldige zaken zoals een muffe geur en vochtplekken op muren en plafonds. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer nefaste gevolgen zoals loskomend behang, afbladerende verf- en pleisterlagen, loslatende plinten, houtrot en zelfs schimmelvorming. Daarbij komt nog de nefaste invloed op de gezondheid van de bewoners van het gebouw.

Opstijgend vocht behandelen

Er bestaan 4 manieren op opstijgend vocht te behandelen: 1) het waterdicht maken van de kelder via kelderdichting, 2) het plaatsen van een waterkering of drainagesysteem, 3) het installeren van een ventilatiesysteem of 4) het injecteren van de muren met een hydrofuge.

  1. Kelderdichting

Reynchemie heeft reeds tientallen jaren ervaring met kelderdichting met een expertise ter zake én een uitgebreid productgamma. Lees zeker ons artikel “Het belang van een waterdichte kelder” om alles te weten te komen over deze methode van vochtbestrijding!

  1. Plaatsen van een drainagesysteem

Bij een drainagesysteem komt het vocht vanuit de wanden en/of vloer terecht in een speciaal geplaatste noppenfolie, waarna het wordt afgevoerd via een drainagerand die het vocht opvangt en afvoert naar een verzamelput, aangesloten op een afvoerkanaal.  

  1. Plaatsen van een ventilatiesysteem

Niet alleen in de kelder, maar ook in hoger gelegen niveaus zorgt condensvorming voor veel vochtproblemen. Door onvoldoende ventilatie kan vocht geen uitweg vinden en hecht het zich bijgevolg aan de oppervlakken die voorhanden zijn. Door de ruimte goed te ventileren, wordt voortdurend frisse lucht aangevoerd en vochtige lucht afgevoerd en voorkomt zodoende condens.

  1. Muurinjectie

Het injecteren van de muren met een waterafstotend middel biedt een blijvende oplossing voor tal van vochtproblemen. Vrijwel alle oppervlakken kunnen op basis van deze methode worden geïnjecteerd. Muurinjectie is dé oplossing bij uitstek voor plaatselijke vochtplekken en sporadisch doorslaand vocht, alsook voor niet ver gevorderd opstijgend vocht.  

Uitvoeren van muurinjectie

Het uitvoeren van muurinjectie kan gebeuren met zowel solventgedragen als met watergedragen systemen. Watergedragen injectieproducten zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm of in gelvorm. De doeltreffendheid van de producten is afhankelijk van het type actieve stof en van hun formulering (watergedragen, solventgedragen, crème of gel).  

Reynchemie beschikt over 2 injectieproducten tegen opstijgend vocht: RC Drygel 80 en RC 310 ECO:

RC Drygel 80 is een milieuvriendelijke injectiecrème bestaande uit 80% actieve stof. Door de overgangsfase van gel naar een dampfase, verspreidt het zich optimaal in de geïnjecteerde muur zodat men een waterdichte sperlaag verkrijgt in muren met holtes, barsten en scheuren, maar ook in holle betonblokken en materialen als snelbouwsteen en cellenbeton. Onze injectiecrème is vrij van solventen en stelt geen enkel risico – ook geen geurhinder - voor de gebruiker of bewoner. RC Drygel 80 haalt een “hoogst efficiënt product”-score bij het WTCB.

Na het verwijderen van de plinten, lambriseringen en aangetaste pleisters op de muur kan men overgaan tot injectie. Boor hiervoor horizontale gaten met een diameter van 12 of 14 mm en een tussenafstand van 10 tot 12 cm onder een hoek van 10° à 15°. Breng de injectienaald volledig in tot het einde van het boorgat en trek enkele cm terug. Knijp zacht op de pistoolhendel en vul, terwijl U het pistool geleidelijk terugtrekt, het boorgat volledig met de RC Drygel 80 tot op 1 cm van het muuroppervlak. De boorgaten dienen achteraf gedicht te worden met RC 221.  

Na de injectie met RC Drygel 80, is het aangeraden om de de zoutuitbloeiingen na uitdroging af te borstelen en te behandelen met zoutblokkeermiddelen RC Nitrablock of RC Sulfastop. Om zeker te zijn om een uiterst efficiënt resultaat, wordt de zoutbufferende en licht waterafstotende pleister RC Sanisel op de muur aangebracht. Afwerken kan met afwerkpleister RC Calcoliss 300.

RC 310 ECO is een solventgedragen injectievloeistof waarvan de levensduur van de behandeling in de praktijk onbegrensd is en een definitief en doeltreffend resultaat geeft. RC 310 ECO is geschikt voor zowel dunne als dikke muren en haalt score A+ (hoogst efficiënt) volgens het WTCB.

Gamma en expertise van Reynchemie

Vocht bestrijden is geen gemakkelijke klus. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden: de juiste producten en materialen kiezen, de juiste droogtijd respecteren, de correcte technieken toepassen … Hou er ook rekening mee dat elke situatie anders is en een specifieke aanpak vraagt. Zelf vochtbestrijding uitvoeren wordt daarom afgeraden.

Zeker zijn van een correcte diagnose en aanpak? Neem dan zeker contact op met één van onze technische adviseurs via Contact. Onze technische adviseurs kunnen u zeker ook een gecertificeerde firma aanraden om uw kelder te dichten.

Raadpleeg zeker ons volledige gamma opstijgend vocht en consulteer onze technische brochure rond opstijgend vocht.