Kalk als alternatief voor gips en cement
Kalkpleisters, zoals ons gamma RC Intralime, zijn sterker dan gipspleisters en laten de ondergrond ademen, gipspleisters niet. Kalkpleisters worden minder aangetast door water en worden niet zacht, lossen niet op of rotten niet zoals dit bij gipspleister wel kan.
In vergelijking met cement is kalk sterk maar minder hard, wat het ideaal maakt voor oude ondergronden. Waar cement de ondergrond als het ware kapot zou trekken, kan men in dit geval perfect kiezen voor een kalkpleister. Daarnaast is een kalkpleister in tegenstelling tot cement zelfherstellend en in bepaalde mate elastisch en laat zo toe kleine bewegingen op te vangen. Kalkpleisters zijn niet gevoelig aan zoutbelasting, terwijl cement stuk kan springen bij contact met zouten.
Voordelen van kalkpleisters
Duurzaam en ecologisch
Kalk is één van de meeste bestendige, ecologische en esthetisch aantrekkelijke natuurlijke bouwstoffen. De oppervlaktes van kalkpleisters en kalkverven zijn wezenlijk harder, stabieler en beter bestand tegen slijtage dan gipspleisters of cementpleisters.
Bestand tegen schimmels en vocht
Kalk heeft een indrukwekkende alkaliteit van 13, die preventief werkt tegen schimmels, bacteriën, micro-organismen en mosgroei. Door hydraulische kalk als bindmiddel te gebruiken, is kalkpleister waterbestendig, dampdoorlatend en vochtregulerend en heeft zo een positief effect op de vochthuishouding. Het reguleert door zijn capillaire systeem de luchtvochtigheid in de ruimte en verbetert de isolatiewaarde.
Mechanische sterkte
De mechanische karakteristieken van kalkpleisters worden progressief opgebouwd: NHL kalk reageert met water en vervolgens hardt het uit onder invloed van de lucht (carbonateert). Zettingen in het gebouw worden hierdoor beter opgevangen. Door de carbonatatie nemen de druksterkte, (buig)treksterkte en elasticiteitsmodulus toe, zelfs tot een factor 5 of meer.
Geen additieven nodig
Er zijn geen additieven nodig zoals cement, puzzolanen, bindingvertragers, luchtbelvormers, enzoverder. Deze zijn trouwens kostenverhogend, leiden tot vergissingen bij de doseringen op de werf en creëren op termijn soms ongewenste neveneffecten.
Lage densiteit
Door de hoge verhouding volume / gewicht is minder materiaal nodig per volume-eenheid mortel. Op een 1:2,5 mengsel betekent dit 320 kg NHL 3.5 (400 liter) per m³ zand. Ook bij RC Intralime G is het gebruik gering: ongeveer 11 kg/cm/m².
Kalk: een veelzijdig materiaal
Kalkpleister is een veelzijdige pleister die perfect zonder verdere afwerking kan aarden, maar laat verdere afwerking wel toe. Zo kan je op deze pleister schilderen met onze kalkverf RC Calco of kalkplamuur RC Calcoliss aanbrengen en daarna behangen en betegelen.
Een kalkpleister is daarnaast ideaal als ondergrond voor kalkverf, kalkfinish en glanspleister. Een mooi gesponsde of gepolierde kalkbepleistering zoals onze afwerkpleister RC Intralime F kan ook zo gelaten worden.
Kalkpleister aanbrengen
Kalkpleister wordt typisch in drie lagen op het oppervlak aangebracht. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor het verkrijgen van resultaten van hoge kwaliteit. De eerste laag, genaamd raaplaag, verbetert de hechting van de eerste laag aan de basis van de muur. De tweede laag met RC Intralime G is de grondlaag: het wordt beschouwd als de hoofdlaag en heeft een dikte tussen 0,7 en 8 cm dik en moet steeds gewapend worden. De derde laag, als afwerkingslaag, met RC Intralime F met een dikte van 1 tot 4 mm dient om defecten te elimineren, glad te strijken en een plat oppervlak te verkrijgen.
Kalkpleister als restauratie- en renovatiepleister
Kalkpleister wordt beschouwd als de betere restauratiepleister, omdat het de muur damp-open laat in tegenstelling tot wanneer gewerkt wordt met een cementpleister. Kalkpleisters bevatten geen schadelijke materialen zoals cement of zout, die uitbloeiingen en scheuren kunnen bevorderen. In het geval van wind- of haarscheuren zal de kalkpleister zichzelf herstellen.
Reynchemie: expert in kalk
Reynchemie heeft sinds haar opstart in 1988 expertise ontwikkeld in allerhande kalkproducten. Naast de exclusieve distributierechten in de Benelux van de natuurlijke hydraulische kalk van Saint-Astier beschikt Reynchemie ook over eigen producten op basis van kalk zoals kalei op kalkbasis (RC Kalei), kalkplamuur op basis van luchtkalk (RC Calcoliss 300), gekleurde voegkalk (RC Astivo), kalkverf (RC Calco), sanerende zoutbufferende mortel (RC Sanisel) en sinds kort ook 2 kwalitatieve kalkpleisters: RC Intralime G & RC Intralime F. Bekijk hier ons volledig gamma (kalk)pleisters.