Terug naar het nieuwsoverzicht

Waarom gebruik maken van een hydrofuge?

Een hydrofuge is één van de meest populaire en effectieve middelen om een gevel waterdicht te maken en te beschermen tegen alle soort weersinvloeden. In dit artikel kunt u alles lezen over de expertise en producten die Reynchemie aanbiedt inzake hydrofuges.

Wat is hydrofoberen?

De termen “hydrofoberen” en “impregneren” worden vaak als synoniemen beschouwd binnen het domein van de gevelreiniging. Bij deze technieken wordt een speciale waterafstotende laag op een steenachtige gevel aangebracht. De hydrofuge trekt volledig in de poriën van het gesteente en is na uitdrogen en polymeriseren niet meer zichtbaar. Na de behandeling zal de behandelde buitenmuur geen vocht meer opnemen, maar kan de muur nog wel gewoon blijven ademen, de buitenmuur zal zo langer in een goede toestand blijven en de woning beschermen tegen vocht van buitenaf.

Voordelen van hydrofoberen

✅ Maakt de gevelwaterafstotend

✅ Maakt de gevel bestand tegen allerhande weersinvloeden: zon, wind, (zure) regen, hagel, sneeuw, vorst,…

✅ Behoudt de dampdoorlaatbaarheid van de gevel

✅ Vochthuishouding en isolatiewaarde van de woning worden verbeterd

✅ Remt groei van mossen, algen en schimmels

✅ Gaat alle soorten uitbloeiingen tegen (kalk, zout en roet)

✅ Beschermt de gevel minstens 15 jaar bij goede uitvoering

 

Bijkomende voordelen van onze RC Hydrocrème 4:

✅Tast geen glas aan

✅Maakt geen vlekken op blauwe hardsteen

✅Sterk pareleffect

✅Zonder solventen

✅Gemakkelijke toepassing, geen afplakwerk

RC HYDROCREME 4 is in zijn thixotrope vorm uitstekend geschikt voor het hydrofoberen van minerale ondergronden. Het kan in één arbeidsgang eenvoudig worden aangebracht.

Kan je een hydrofuge plaatsen op elke gevel?

De ondergrond waarop een hydrofuge toegepast kan worden, moet absorberend zijn. Dichte of harde materialen zoals graniet of basalt zijn daarom niet geschikt om te hydrofoberen. Een hydrofuge is wel zeer geschikt voor de behandeling van poreuze, zuigkrachtige minerale bouwmaterialen zoals baksteen, blauwe hardsteen, pleisterwerk, kalkzandsteen, zandsteen, tufsteen, kalksteen, uitgewassen beton, architectonisch beton, etc.

Hoe wordt een hydrofuge aangebracht?

Een hydrofuge mag niet worden toegepast op beschadigde of vorstgevoelige gevels. Zowel de stenen als het voegwerk moeten dus in goede toestand zijn. Indien dit niet het geval is, dan zullen deze problemen eerst opgelost moeten worden.

Afhankelijk van het type hydrofuge wordt de vloeistof of crème met een blokkwast of een sproeier op de buitenmuur aangebracht of verneveld. In de meeste gevallen is het noodzakelijk dat de gevel eerst gereinigd wordt zodat de vloeistof goed in de poriën van het gesteente kan trekken.

Het grote voordeel van RC Hydrocrème 4 is dat afplakken van ramen en deuren niet nodig is, omdat deze geen plekken maakt op glas, aluminium of blauwsteen. Het afschermen van de stellingen voor eventuele verstuiving van het product op nabijgelegen wagens is ook niet nodig, aangezien RC Hydrocrème 4 als crème mooi blijft kleven op het behandelde oppervlak.

Na het behandelen van de muur heeft de hydrofuge ongeveer een dag nodig om volledig in de gevel te kunnen trekken. Aangezien het impregneermiddel kleurloos is en volledig door het gesteente wordt opgenomen, wijzigt het uitzicht van de gevel niet door de hydrofobering.

Gamma en expertise van Reynchemie

Naast RC Hydrocrème 4 biedt Reynchemie ook hydrofuges aan in vloeibare vorm, op solventbasis (voor droge ondergronden) en op waterbasis (voor vochtige ondergronden). Ontdek al onze hydrofuges hier.

Sinds meer dan 30 jaar heeft Reynchemie een aantoonbare expertise ontwikkeld inzake hydrofuges. De efficiëntie, dampdoorlaatbaarheid en duurzaamheid in de tijd worden aangetoond in WTCB-rapporten, die aantonen dat onze hydrofuges de hoogste score A behalen. De hydrofuges van Reynchemie beschermen de gevel minstens 10 jaar.

Onze technische adviseurs staan ook steeds paraat om u met woord en daad bij te staan via telefonisch advies of eventueel een plaatsbezoek. Neem hier contact op met uw regionale adviseur.