Terug naar het nieuwsoverzicht

Voegen herstellen en voegwerk renoveren

Correct voegwerk is niet alleen belangrijk voor het uitzicht, maar het zorgt ook voor een grotere duurzaamheid van de gevel. Verschillende problemen, waaronder vochtoverlast, zijn een gevolg van scheuren en barsten in het voegwerk.

De voegen van een gevel bepalen zowel bij nieuwbouw als renovatie het uitzicht van het gebouw, gevel of muur. Naast de verschillende soorten voegen, vb. een platvol geborstelde voeg, geknipte voeg, snijvoegen… kan er ook met de kleur van de voeg gespeeld worden. Niet alleen het esthetisch aspect is van belang bij het herstellen van voegwerken, maar ook de duurzaamheid van de voegmortel.

De duurzame voegmortel bij historische gebouwen

Bij het renoveren of restaureren van historische gebouwen, is het belangrijk om de juiste soort voegmortel te gebruiken. Hierbij houdt men rekening met de vochtbelasting van de gevel, de hardheid van de gebruikte steensoort en de samenstelling van de gebruikte mortelspecie van het gebouw. Gebouwen van voor WO I zijn doorgaans gebouwd met kalk-gebonden mortelspecies. Hierbij werd er vooral lokale kalk gebruikt met verschillende kenmerken. Voor het herstellen van deze historische gebouwen, maakt men best gebruik van compatibele kalk-gebonden mortelspecies.

Mortel op basis van NHL 5

NHL 5 is een kalkbindmiddel met een grote druksterkte (5 MPa op 28 dagen). Deze is uiterst bestand tegen vorst, hardt sneller uit en heefteen hogere weerstand tegen kristallisatie van zouten. NHL 5 is dus ideaal waar een grotere hardheid en groter drukvermogen vereist is, zoals kalkbeton, metselmortels... Hierdoor is deze uitermate geschikt bij gevelrestauratie met zware belasting of opgetrokken in harde (bak)stenen in zowel een kouder klimaat of een zeeklimaat. NHL 5 werd gebruikt bij de herstellingen onder het zee niveau van de omwalling van de Mont-Saint-Michel.

Mortel op basis van NHL 3,5

NHL 3,5 is een kalkbindmiddel voor het bereiden van mortels en pleisters voor zowel binnen- en buitentoepassingen met een gemiddelde drukvastheid (3,5 MPa op 28 dagen). Dit type NHL is ideaal voor metsel- en voegwerken in een gematigd klimaat met milde winters.

Naast de puur natuurlijke hydraulische kalk, kan er ook gevoegd worden met ingekleurde kalk. Hiervoor hebben we een geformuleerd kalk product, nl RC Astivo. Als basis nemen we de NHL 3,5 en voegen we minerale pigmenten aan toe om de gewenste kleur te bekomen. Hier kan men zelf zand aan toevoegen in een verhouding 1:4 tot 1:1,5 al naargelang het type specie die men wil bekomen.

Mortel op basis van NHL 2

NHL 2 heeft een lage drukvastheid (2 MPa op 28 dagen) en hierdoor een ideaal bindmiddel voor pleisters, maar minder geschikt als voegmortel in ons matig zeeklimaat / vochtig klimaat. Wil men toch voegen met een NHL 2, dan dient men rekening te houden met een langere uithardingstermijn en moet men meer kalk toevoegen aan de mortelspecie. Dit alles zorgt voor een hogere kostprijs van de uiteindelijke voegmortel!

Het belang van de juiste mengverhouding

Voornamelijk worden de herstellingen uitgevoerd met NHL 3,5door de uitstekende druksterkte en compatibiliteit van het bestaand metselwerk. Standaard wordt er gevoegd met een verhouding van 1 deel NHL 3,5 en 2,5 tot 3delen zand. Wij adviseren steeds te werken met duinenzand of rijnzand om zo dicht mogelijk bij de kleur van het pigment te blijven. Voor bepaalde toepassingen, zoals knip- en snijvoegen is het gemakkelijker dat de voegmortel ‘vetter’ is dan normaal. Dit bekomt men door er minder zand aan toe te voegen en te voegen met een verhouding 1 op 1,5.

Onderstaande tabel geeft de mengverhouding kalk / zand weer met de respectievelijke uithardingstermijn en druksterkte.

Mengverhouding NHL 3,5/zand (volumedelen) Druksterkte – N/mm²
EN459-1 (1 : 1) 1 : 2 1 : 2,5 1 : 3
7 dagen . 0,75 0,57 0,53
28 dagen 3,5* 1,88 1,47 1,34
6 maanden . 7,1 5,34 3,94
12 maanden . 7,5 5,90 3,90
24 maanden . 8,63 6,00 3,97

*EN 459-1 (mix ratio 1:1 op volume met ISO 679zand)