Scheuren in gevels kunnen een verontrustend uitzicht hebben voor gebouweigenaren en bewoners. Deze scheuren kunnen zich ontwikkelen als gevolg van verschillende factoren, waaronder structurele spanningen, temperatuurschommelingen, grondverzakkingen en zelfs slechte bouwmaterialen. Ongeacht de oorzaak kunnen scheuren in gevels vaak de structurele integriteit van het gebouw in gevaar brengen en leiden tot esthetische problemen. Traditioneel worden scheuren in gevels gevuld met een mortel in combinatie met metalen versterkingen zoals spiraalankers.
Een beter alternatief voor spiraalankers, zijn glasvezelstaven. Allereerst bieden glasvezelstaven een uitzonderlijke mate van sterkte en duurzaamheid. In tegenstelling tot metalen versterkingen zijn glasvezelstaven bestand tegen corrosie en roest, waardoor ze een langdurige oplossing bieden voor scheurherstel. Bovendien zijn ze licht van gewicht en lichtflexibel, wat betekent dat ze zich kunnen aanpassen aan verschillende scheurvormen en maten zonder de structurele integriteit van de gevel in gevaarte brengen.
Een ander voordeel van scheurherstel met glasvezelstaven is de esthetiek. Nadat de scheuren zijn gerepareerd en de glasvezelstaven zijn ingebed in een versterkte mortel, kan de gevel worden afgewerkt om naadloos aan te sluiten op de omliggende structuur. Hierdoor blijft de esthetiek van het gebouw behouden zonder zichtbare sporen van reparatie.
Daarnaast vereist scheurherstel met glasvezelstaven minimale verstoring van de omliggende structuur tijdens de reparatie. Dit betekent minder overlast voor bewoners en een snellere uitvoering van het herstelproces.
Hoe gaan we te werk voor de gevel te restaureren?
1. Voeg uitslijpen: Om de 5 voegen (+/-300-450mm) wordt de voeg uitgeslepen tot een diepte van 35 tot 70mm, met ongeveer 50cm aan elke zijde van de scheur, dus 1m breedte in totaal. Deze lengte moet altijd symmetrisch zijn om de stabiliteit te behouden.
2. Stof verwijderen: Nadat de voeg is uitgeslepen, wordt al het stof en losse materiaal grondig verwijderd om een goede hechting te garanderen. Dit kan met luchtdruk of water.
3. Eerste laag vullen: De voeg wordt gevuld met een eerste laag van ongeveer 10mm met RC 854, micromortel op epoxybasis of RC 730, vezelversterkte betonreparatiemortel. Tijdens het vullen wordt een glasvezelstaaf van 6mm ingebracht.
4. Tweede laag vullen: Na het inbrengen van de glasvezelstaaf wordt een tweede laag van ongeveer 10mm, RC 854 of RC 730 aangebracht om de reparatie volledig af te dekken.
5. Opvoegen: Tot slot wordt de gerepareerde voeg opgevoegd met RC Astivo of natuurlijke hydraulische kalk gemengd met zand in een verhouding van 1:3. Deze afwerking zorgt ervoor dat de gerepareerde scheur naadloos aansluit op de omliggende gevel en de esthetiek behoudt.