Terug naar het nieuwsoverzicht

Zoutuitbloeiingen vs cementsluier

Zowel bij renovatie als nieuwbouw kan men geconfronteerd worden met zowel zoutuitbloeiingen als cementsluier. Beide problemen tasten zowel de esthetiek als de duurzaamheid van de gevel aan, maar hebben een verschillende oorzaak en bijgevolg een aangepaste verwijderingstechniek.

Cementsluier

Cementsluier ontstaat bij het voegen of pleisteren van metselwerk. Er blijven resten cement of voegmortel achter op de gevel. In combinatie met regenweer, worden de resten verdund en ontstaat er een ongewenste waas of verkleuring, waardoor de gevel er vlekkerig uitziet. Gelukkig kan een cementsluier eenvoudig met de correcte reinigingsmethode verwijderd worden.

RC Cement Clean 2 is met zijn unieke formule, zonder zout- of fosforzuur, speciaal ontwikkeld om cementsluier op metselwerkte verwijderen. Het product doordringt de cementsluier en lost deze volledig op.

Zoutuitbloeiingen

Wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk tijdens het opdrogen, na contact met overmatig water(bouwvocht en regen), afgezet worden aan het oppervlak, kan er zich een wit/grauwe waas of uitboeiing vormen.

We kunnen drietypes uitbloeiingen onderscheiden, zoutuitbloeiingen, kalkuitbloeiingen en vergipsing. Ieder type vraagt een andere behandeling voor het verwijderen van de uitbloeiing.

Een eerste veelvoorkomend type is de zoutuitbloeiing. Deze treedt vooral op bij overmatig contact met water tijdens het metselen of voegen, maar kan zich ook vormen door opstijgend grondwater. Wateroplosbare bestanddelen worden via de poriën van zowel de steen als de voeg naar de oppervlakte getransporteerd. Tijdens het opdrogen van de gevel gaan de aanwezige zouten kristalliseren. Dit zorgt voor een zichtbare witte waas, ook wel ‘vroege’ witte uitbloei genaamd.

Om zoutuitbloeiingen effectief te behandelen, dient men eerst de aanwezige zoutkristallen grondig te verwijderen door het oppervlak met een harde borstel af te vegen. Hierdoor worden de loszittende zoutkristallen verwijderd en wordt het oppervlak gereed gemaakt voor behandeling met RC Sulfastop ZB.

RC Sulfastop ZB is een geavanceerde vloeibare oplossing die speciaal is ontwikkeld om zoutuitbloeiingen aan te pakken. Deze oplossing vormt een beschermende barrière tegen zouten en voorkomt dat ze naar het oppervlak migreren, waardoor de gevel er langer schoon en verzorgd uitziet.

Een meer hardnekkige type uitbloeiing is de kalkuitbloeiing of kalkuitloging. Dit komt voornamelijk voor bij vers metselwerk in combinatie met regen. De mortelvoegen worden tijdens de regen overmatig belast waardoor de carbonatie (de absorptie van CO² uit de atmosfeer waardoor de mortel zijn kracht krijgt) van de vrije kalk in de voegmortel vertraagd wordt.

Kalkuitboei vormt zich vooral in de mortelvoegen en zet zich verder voort op het zichtvlak van de stenen of als een smalle vlek onder de stootvoegen. Deze witte afzetting kan enkel verwijderd worden met speciale zure reinigingsmiddelen zoals onze RC Gevel P.

RC Gevel P is een gebruiksklare, thixotrope gevelreiniger met een pH-waarde minder dan 1. Dit reinigingsmiddel lost oppervlaktevervuiling of kalkuitbloeiing voorzichtig, doch uiterst effectief op. Enkel toepasbaar op baksteen, architectonisch betonen andere poreuze, zuurbestendige ondergronden.

Een laatste type uitbloeiing vormt zich pas na enige tijd, namelijk de gips- of calcietuitbloeiing. In het vakjargon wordt dit ook omschreven als ‘vergipsing’. Bij dit proces heeft de kalkuitbloeiing zich verder gebonden met de CO² in de lucht en vormt een onoplosbare gipslaag. Deze hardnekkige witte sluier nestelt zich pas na enkele maanden of zelfs jaren en breidt zich stelselmatig uit.

Vergipsing van metselwerk of bakstenen is moeilijk te verwijderen, mechanisch reinigen is vaak de enige oplossing.